Uticaj sekularnog Bear Market-a DXY-a na Bitcoin ciklus

Tokom protekle decenije  diskusije o U.S. Dollar Index-u (#DXY) često su se fokusirale na njegove sekularne i ciklične trendove koji mogu značajno uticati na globalna tržišto. Trendovi podrazumevaju akcije, robe i druge valute.

Donosimo vam osnovni pregled I kratko objašnjenje trendova‌

‌Sekularni trend(ovi)

Sekularni trendovi su dugoročni trendovi koji mogu trajati mnogo godina, a vođeni fundamentalnim ekonomskim promenama kao što je inflacija.

Bikovsko tržište

Sekularno bikovsko tržište za #DXY možemo okarakterisati kao period tokom kojeg dolar jača pod uticajem različitih mikro i makro-ekonomskih faktora, ali I geopolitičkih okolnosti I položaja USA u svetskoj političkoj sceni.

Na primer, od 2011. do 2017. godine, dolar je doživeo značajan rast zbog oporavka američke ekonomije nakon finansijske krize 2008. godine.

Medveđe tržište

Sekularno medveđe tržište za #DXY moglo bi se posmatrati u periodima kada dolar slabi tokom dužeg vremenskog perioda. Do slabijeg dolara može doći usled dugotrajnog niskih kamatnih stopa, većeg stepena inflacije u SAD-u u poređenju sa drugim zemljama  ili prelaska sa dolara kao rezervne valute. Međutim, definisanje striktno sekularnog medveđeg tržišta za #DXY tokom proteklih 10 godina može biti izazovno zbog njegove volatilnosti i prisustva snažnih cikličnih kretanja.

Ciklični trendovi

To su kratkoročna kretanja unutar šireg sekularnog trenda i često pod uticajem sezonskih obrazaca, ekonomskih ciklusa ili kratkoročnih promena u politici: #Bitcoin NIKAD NIJE BIO / POSTOJAO / OBITAVAO U NEKOM OD DXY SEKULARNIH BEAR MARKETA.

Uskoro možda hoće.

Zadnji sekularni bear ciklus #DXY je trajao od 2001 do 2008. #Bitcoin je nastao approx 2009 i od tada je sve vreme imao svoje cikluse unutar sekularnog marketa #DXY do 2022 (slika ispod).

Grafikon jasno prikazuje da DXY ulazi u svoj prvi bear market u kojem će Bitcoin imati nastavak svojih ciklusa pod nekim novim I drugačijim okolnostima.

Kako ulagati u Bitcoin, kupovati i prodavati kriptovalute, te razumeti rizike emotivnog trgovanja?

Sve to i mnogo više možete naučiti u našem online Kripto Trejding Kursu. Ako želite da steknete duboko znanje o trgovanju kriptovalutama, naši stručnjaci vam nude sveobuhvatnu edukaciju, uključujući analize tržišta, strategije za profit i savete o upravljanju rizicima. Pridružite se nama i unapredite svoje veštine u svetu kripto ulaganja.

Kreiran u saradnji Anarcho Economy & Viktor Argosfuture

link: Kripto Trejding Kurs

Autor: Anarcho Economy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This field is required.

This field is required.