U ovom kratkom blogu ćemo dati objašnjenje šta su pametni ugovori, odnsono “smart contracts” I dati jednostavan primer kako bi svi shvatili kako funkcioniše pametan ugovor.

Prvo da objasnimo šta je pametni ugovor I kako funkiconiše – Pametni ugovor je samostalno izvršavajući digitalni sporazum koji omogućava dve ili više strana da razmene novac, imovinu, akcije ili bilo šta od vrednosti na transparentan način bez sukoba, izbegavajući potrebu za trećom stranom.

Da bih to objasnio na najjednostavniji način, možete uporediti pametne ugovore sa automatom za kompleksne transakcije.

Pametni ugovori funkcionišu prateći jednostavne “ako/kada…onda…” izjave koje su napisane u kodu na blokčejnu. Mreža računara izvršava akcije kada su unapred određeni uslovi ispunjeni i verifikovani. Te akcije mogu uključivati ispuštanje sredstava odgovarajućim stranama, registraciju vozila, slanje obaveštenja ili izdavanje karte. Blokčejn se zatim ažurira kada je transakcija završena. To znači da se transakcija ne može promeniti, i samo strane koje su dobile dozvolu mogu videti rezultate.

Pametni ugovor u svetu kriptovaluta je u suštini kompjuterski program koji automatski izvršava određene akcije kada su unapred određeni uslovi ispunjeni. Pametni ugovor obavlja sav posao da utvrdi da li su uslovi narudžbine ispunjeni.Pametni ugovori definišu pravila i kazne oko sporazuma na isti način kao što to čini tradicionalni ugovor, i takođe automatski sprovodi te obaveze.

Funkcioniše na tehnologiji blockchaina, što znači da se izvršava na decentralizovanoj mreži računara i obezbeđen je kriptografijom. Evo jednostavnog objašnjenja kako funkcioniše pametni ugovor:

  1. Programiranje Ugovora: Programeri pišu pravila pametnog ugovora koristeći programski jezik. Ova pravila su uslovi koji moraju biti ispunjeni da bi ugovor preduzeo akciju.
  2. Postavljanje na Blockchain: Jednom napisan, ugovor se postavlja na blockchain. To čini ugovor otpornim na manipulacije i transparentnim, jer je svaka akcija koju ugovor preduzme zabeležena na blockchainu.
  3. Okidački Uslovi: Ugovor prati događaje ili uslove koji pokreću njegova pravila. To može biti bilo šta, kao što je datum, potvrda plaćanja ili izvršenje zadatka.
  4. Automatsko Izvršenje: Kada su uslovi ispunjeni, pametni ugovor automatski izvršava povezane akcije. To može uključivati prenos sredstava, registraciju vozila, izdavanje karte ili bilo koju drugu transakciju. Ne treba ručna intervencija; ugovor deluje kao nepristrasan izvršilac.
  5. Finalnost i Sigurnost: Jednom kada su akcije izvršene, rezultati su zabeleženi na blockchainu, obezbeđujući siguran, nepromenljiv zapis. Transakcije izvedene preko pametnih ugovora su konačne i ne mogu se poništiti.

Evo jednostavnog načina da razumete kako to funkcioniše:

Zamislite da se vi i vaš prijatelj kladite 10 dolara na ishod fudbalske utakmice. Umesto da verujete jedno drugom da će platiti nakon igre, odlučite da koristite pametni ugovor. Evo kako bi to radilo:

  1. Kreiranje Ugovora: Zapisujete pravila u pametnom ugovoru. Na primer, “Ako tim A pobedi, osoba A dobija 10 dolara. Ako tim B pobedi, osoba B dobija 10 dolara.”
  2. Sporazum i Plaćanje: Vi i vaš prijatelj šaljete po 10 dolara pametnom ugovoru. To je kao da stavljate svoj novac u zaključanu kutiju koju samo pametni ugovor može da otvori.
  3. Odigrava se fudbalska utakmica: Pametni ugovor čeka da vidi ishod utakmice.
  4. Izvršenje: Kada se utakmica završi, pametni ugovor proverava rezultat. U zavisnosti od toga ko je pobedio, automatski šalje 20 dolara pobedniku. Ne morate da tražite od svog prijatelja da vam plati; ugovor to radi sam.
  5. Konačni Ishod: Novac se automatski prenosi na račun pobednika, a ugovor osigurava da se to dogodi pošteno i bez odlaganja.

Šta su prednosti I mane pametnih ugovora:

Prednosti:

  1. Pouzdanost i nepromenljivost: Koriste decentralizovano skladištenje podataka na blockchainu za sigurne transakcije.
  2. Transparentnost i poverljivost: Automatizacija operacija bez posrednika, smanjuje troškove.
  3. Automatizacija i efikasnost: Automatsko izvršavanje transakcija na osnovu unapred definisanih pravila.
  4. Poverenje i sigurnost: Sigurni su i otporni na manipulacije.
  5. Smanjenje troškova: Smanjuju troškove transakcija eliminisanjem posrednika.
  6. Tačnost i transparentnost: Osiguravaju tačno i transparentno beleženje transakcija.
  7. Programabilna složenost: Upravljaju složenim ugovorima efikasno.

Nedostaci:

  1. Tehnički izazovi i greške: Ranjivosti zbog grešaka u kodiranju mogu dovesti do velikih gubitaka.
  2. Problemi sa skalabilnošću: Povećano računarsko opterećenje može uzrokovati sporije obrade.
  3. Pravni status i regulacija: Nejasan pravni status u mnogim jurisdikcijama, stvara rizike.
  4. Zavisnost od spoljnih informacija: Potreba za spoljnim podacima uvodi ranjivosti.
  5. Ograničenja izmene i prilagođavanja: Teško ih je modifikovati nakon implementacije.
  6. Nedostatak pravnih okvira: Nedostatak robustnih pravnih okvira za sprovođenje.
  7. Problemi sa performansama: Potencijalno spore brzine transakcija i izazovi sa skalabilnošću na blockchain platformama.
  8. Zavisnost od kvaliteta programiranja: Izloženost bagovima i sigurnosnim ranjivostima zbog grešaka u programiranju.

Lepota pametnih ugovora leži u njihovoj sposobnosti da automatski funkcionišu bez potrebe za poverenjem. Jednom kada su uspostavljeni na blockchainu, kao što je Ethereum, ne zahtevaju nikakvu ljudsku intervenciju i verni su izvršavanju pravila zapisanih u njima. To osigurava da su transakcije ne samo transparentne i efikasne, već i izuzetno sigurne. Pametni ugovori omogućavaju pouzdane transakcije eliminacijom posrednika, čime se smanjuju vreme i troškovi vezani za transakcije. Široko se koriste u različitim sektorima, kao što su finansijske usluge, nekretnine, pravni procesi i upravljanje lancem snabdevanja, pomažući da se sporazumi sprovode i procesi automatizuju na siguran i efikasan način.

Kako ulagati u Bitcoin, kupovati i prodavati kriptovalute, te razumeti rizike emotivnog trgovanja?

Sve to i mnogo više možete naučiti u našem online Kripto Trejding Kursu. Ako želite da steknete duboko znanje o trgovanju kriptovalutama, naši stručnjaci vam nude sveobuhvatnu edukaciju, uključujući analize tržišta, strategije za profit i savete o upravljanju rizicima. Pridružite se nama i unapredite svoje veštine u svetu kripto ulaganja.

Kreiran u saradnji Anarcho Economy & Viktor Argosfuture

link: Kripto Trejding Kurs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This field is required.

This field is required.